Bine ai venit în fermele Puiul de Crăiești!

Te invităm să cunoști îndeaproape povestea puilor noștri, printr-o călătorie prin toate etapele procesului de producție. Vom vorbi cu această ocazie și despre câteva îngrijorări și mituri legate de carnea de pui, așa cum am promis: mereu sinceri cu tine.

Înainte de a intra, permite-ne o scurtă introducere. Creșterea animalelor se bazează pe trei principii fundamentale: rasă – casă – masă. Sunt marile capitole din manualul fermierului, îmbogățite și rafinate de-a lungul a mii de ani de experiență.

În fermele moderne, cum e și a noastră, această experiență a fost transformată în știință.

Rasa se referă la selectarea anumitor trăsături, potrivite scopului pentru care sunt crescute animalele. Un soi de specializare. În cazul găinilor, avem cele două mari categorii: pentru ouă și pentru carne. Casa cuprinde toate condițiile de cazare create de oameni, astfel încât animalele să își atingă potențialul dat de rasă. Un coteț cu design super-optimizat. Masa reprezintă, desigur, hrana cu care sunt crescute. Dieta ideală.

Pentru noi, spre deosebire de o gospodărie tradițională, de la țară, aceste trei principii se desfac într-un arbore complex de parametri, stabiliți prin cercetare și atent monitorizați, prin cele mai moderne tehnologii.

Însă nu suntem într-o fabrică – creștem ființe care pot oricând să ne surprindă și de la care avem tot timpul de învățat. Totul depinde de experiența și priceperea noastră, oamenii care avem grijă de ele.

Despre toate vei afla mai multe pe parcurs. Așadar, să pornim la drum!

Ovidiu Oprea, fiul mai mic al familiei, este medic veterinar și este directorul tehnic al afacerii.

Viața Puiului de Crăiești începe cu familia. Ne aflăm în ferma de reproducție, unde trăiesc părinții puilor noștri. Găini și cocoși care formează perechi și fac ouă – nu pentru consum, ci ouăle de incubat, din care vor ieși puii pe care îi creștem pentru carne.

Părinții sunt foarte importanți, fiindcă de aici pornește afacerea noastră. De aceea le mai spunem și VIP-uri.Păsările au la origini două rase pure, încrucișate și selecționate astfel încât să avem cocoși care cresc rapid și musculoși și găini care, în plus, fac multe ouă. Casa lor arată ca o plajă în plin sezon, cu găini și cocoși care se curtează într-o continuă cotcodăceală iubăreață.

Cuibarele, asemeni unor bungalouri, le oferă intimitate găinilor când se ouă.
Atmosfera e estivală. În ferma de reproducție, lumina este esențială. Cât sunt tinere, lumina simulează iarna, ca păsările să se dezvolte în tihnă. Poate știi de la găinile de la țară, că iarna nu se ouă. În halele pentru adulți, e vară – când ouatul e în toi.

Cheia, în reproducție, e uniformitatea. Dacă cresc sănătos și uniform, păsările răspund la stimularea luminoasă și fac ouă uniform și în procent cât mai mare. Noi ne mândrim an de an cu performanțe record, la nivel național.

Următoarea destinație e stația de incubație.Viața puiului începe printr-un proces miraculos: un embrion care se dezvoltă ascuns în coaja oului, îngrijit de o mamă care știe să îi creeze exact condițiile de care are nevoie.

Aici, misiunea noastră este să fim mame cât mai bune.
Verificăm ouăle, să nu aibă nicio fisură sau defect, le dezinfectăm și le introducem în  incubatoare, unde sunt clocite 18 zile. Apoi, trei zile stau în eclozionatoare. Aparatele arată ca niște cabine pline cu rafturi pe care stau tăvile cu ouă. Sunt computerizate și legate într-un soft, prin care le verificăm și de acasă.

Temperatura și umiditatea sunt parametrii pe care îi monitorizăm și reglăm cu finețe. O sutime de grad, un procent în plus sau în minus pot avea efecte uriașe.

Avem grijă ca ouăle să fie fericite și, la final, puii să fie pregătiți să iasă.

În prima zi de viață, puii ajung într-una dintre ferme de creștere. Ghemotoacele galbene, cu ochii ca niște gămălii negre, cresc aici precum Făt Frumos – de la 42 de grame, cât au în medie când ies din ou, ajung în circa 40 de zile la peste 2 kilograme. Dar nu e nicio vrăjitorie la mijloc.

Bagajul genetic oferit de părinți – rasa – le oferă un potențial grozav de dezvoltare. Sunt mâncăcioși și au o conformație solidă, cu pieptul ca o minge de mușchi și pulpe zdravene.

Casa le oferă confortul optim. Halele, lungi de abia le vezi capătul, sunt căptușite uniform cu o mulțime albă și gălăgioasă. Ciugulesc, se fâțâie de colo-colo, dorm, povestesc.

În toate fermele noastre, casa e atent decorată și controlată.
Sunt importante dimensiunea spațiului, temperatura și calitatea aerului, accesul la hrană, lumina și alternanța programului de zi a celui de noapte, când păsările se odihnesc în liniște.

Avem grijă să nu fie înghesuite, să nu le fie prea cald sau prea frig, să aibă aer curat și un așternut uscat, să se simtă în siguranță, să socializeze, să se odihnească, să nu fie rănite sau bolnave.

În fermele de creștere, hrana e la discreție și îi asigură organismului exact ce are nevoie, când are nevoie. Puii noștri primesc așa-numitele nutrețuri combinate, cu diferite rețete adaptate vârstei. Pentru a ne asigura de calitatea meselor, le preparăm noi, în propria fabrică.

Nutrețurile combinate (nu „concentrate”, cum li s-a dus vorba) sunt amestecuri de porumb (50-60%), grâu, orz, soia, uleiuri vegetale și suplimente de vitamine, minerale și aminoacizi, importante pentru imunitate și dezvoltarea sănătoasă a scheletului și a musculaturii.

Drumul puilor crescuți pentru carne are un final inevitabil. Ajunși în abator, puii sunt aduși imediat în starea de inconștiență, ca apoi să fie sacrificați. Procedeul este rapid și fără suferință.

Urmează procesarea, printr-un labirint de aparaturi moderne și mâini iscusite, la finalul căruia obținem puii grill și diversele sortimente de carne pe care le găsești în magazinele proprii Puiul de Crăiești sau în hypermarket.

Numeroasele noastre magazine Puiul de Crăiești, reprezintă încununarea acestui proces și a tuturor eforturilor noastre. Aici ne întâlnim cu voi, clienții noștri.

Suntem bucuroși și mândri să îți oferim carne pui proaspătă, sănătoasă și hrănitoare, prin care onorăm păsările pe care le creștem cu grijă, munca și priceperea a peste 300 de oameni și tradiția de aproape trei decenii clădită de familia noastră.

Îți suntem recunoscători că duci mai departe povestea Puiului de Crăiești. Gătit cu gust și împărtășit cu cei dragi, puiul crescut de noi devine hrană – pentru trup și spirit.

Mulțumim!

Pentru o incursiune obiectivă și profundă în fermele noastre, citește articolul publicat în 2015 de revista DOR.