Bine ai venit în fermele Puiul de Crăiești!
Următoarea destinație e stația de incubație.Viața puiului începe printr-un proces miraculos: un embrion care se dezvoltă ascuns în coaja oului, îngrijit de o mamă care știe să îi creeze exact condițiile de care are nevoie.
Aici, misiunea noastră este să fim mame cât mai bune.
Verificăm ouăle, să nu aibă nicio fisură sau defect, le dezinfectăm și le introducem în incubatoare, unde sunt clocite 18 zile. Apoi, trei zile stau în eclozionatoare. Aparatele arată ca niște cabine pline cu rafturi pe care stau tăvile cu ouă. Sunt computerizate și legate într-un soft, prin care le verificăm și de acasă.
Temperatura și umiditatea sunt parametrii pe care îi monitorizăm și reglăm cu finețe. O sutime de grad, un procent în plus sau în minus pot avea efecte uriașe.
Avem grijă ca ouăle să fie fericite și, la final, puii să fie pregătiți să iasă.
În prima zi de viață, puii ajung într-una dintre ferme de creștere. Ghemotoacele galbene, cu ochii ca niște gămălii negre, cresc aici precum Făt Frumos – de la 42 de grame, cât au în medie când ies din ou, ajung în circa 40 de zile la peste 2 kilograme. Dar nu e nicio vrăjitorie la mijloc.
Bagajul genetic oferit de părinți – rasa – le oferă un potențial grozav de dezvoltare. Sunt mâncăcioși și au o conformație solidă, cu pieptul ca o minge de mușchi și pulpe zdravene.
Casa le oferă confortul optim. Halele, lungi de abia le vezi capătul, sunt căptușite uniform cu o mulțime albă și gălăgioasă. Ciugulesc, se fâțâie de colo-colo, dorm, povestesc.
În fermele de creștere, hrana e la discreție și îi asigură organismului exact ce are nevoie, când are nevoie. Puii noștri primesc așa-numitele nutrețuri combinate, cu diferite rețete adaptate vârstei. Pentru a ne asigura de calitatea meselor, le preparăm noi, în propria fabrică.
Nutrețurile combinate (nu „concentrate”, cum li s-a dus vorba) sunt amestecuri de porumb (50-60%), grâu, orz, soia, uleiuri vegetale și suplimente de vitamine, minerale și aminoacizi, importante pentru imunitate și dezvoltarea sănătoasă a scheletului și a musculaturii.
Drumul puilor crescuți pentru carne are un final inevitabil. Ajunși în abator, puii sunt aduși imediat în starea de inconștiență, ca apoi să fie sacrificați. Procedeul este rapid și fără suferință.
Urmează procesarea, printr-un labirint de aparaturi moderne și mâini iscusite, la finalul căruia obținem puii grill și diversele sortimente de carne pe care le găsești în magazinele proprii Puiul de Crăiești sau în hypermarket.